Tukan
Tukan
Tukan
Tukany (Ramphastidae) - rodzina ptaków z rzędu dzięciołowych.

 

 

 

 

Tukan

Obejmuje gatunki leśne, zamieszkujące Amerykę od południowego Meksyku po Paragwaj i północną Argentynę.

 

Występowanie: Ameryka Południowa

 

Cechy charakterystyczne: Upierzenie w kolorze czarnym, głowa czarno-żólto-zielona, dziób długi, gruby, masywny, w kolorze czerwono-czarnym, na przedzie żółty. Długi ogon, skrzydła krótkie, zaokrąglone.

 

Długość 30-60 cm.

 

Odżywianie: Rośliny i drobne zwierzęta.

 

Tryb życia: Zwierzęta towarzyskie, żyją w stadach

 

Gniazdo: Tukany wybierają na gniazda dziuple drzew.

 

Rozmnażanie: Znoszą od 2 do 4 jaj, w kolorze białym, które następnie wysiadują przez ok. 16 dni. Młode pisklęta przebywają w gnieździe przez ok. 7 miesięcy.

 

Systematyka

 

Domena         eukarioty

Królestwo       zwierzęta

Typ                   strunowce

Podtyp             kręgowce

Gromada        ptaki

Nadrząd          neognatyczne

Rząd                dzięciołowe

Rodzina           tukany


Polecamy:

Szeroka oferta szkoleń BHP szkolenia bhp Kraków . Zapoznaj się z naszą ofertą na stronie internetowej.

Najepszy gabinet fizjoterapeutyczny w Lublinie fizjoterapia lublin . Sprawdź naszą ofertę w internecie.