Niedźwiedź brunatny

Niedźwiedź brunatny
Niedźwiedź brunatny
Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos) – ssak z rodziny niedźwiedziowatych, należący do rzędu drapieżnych.

 

 

 

 

Niedźwiedź brunatny

Występowanie, siedliska: Eurazja, Ameryka Północna, północny Meksyk. Występuje w lasach górskich, trudno dostępnych dla człowieka.

 

Cechy charakterystyczne

 

Wysokość       90-140 cm

Długość          170-280 cm samiec

                         150-210 cm samica

 

Długość ogona              8-16 cm

 

Waga              250-500 kg samiec

                        180-300 kg samica

 

Ubarwienie niedźwiedzi zależy od miejsc występowania - od czarnego, poprzez rudawy do jasnobrązowego. Cechą charakterystyczną w budowie ciała jest wałek tłuszczowy umiejscowiony na karku. Kończyny niedźwiedzia zakończone są długimi, ostrymi, zaokrąglonymi pazurami.

 

Tryb życia: Niedźwiedź brunatny preferuje samotny tryb życia, wędruje w pojedynkę w okresie od wiosny do jesieni, a następnie zapadają w zimowy sen w norach wykapanych przez siebie w ziemi lub w jaskiniach, w czasie którego spalają zgromadzony tłuszcz. W tym okresie wszystkie procesy życiowe zostają spowolnione wraz ze spadkiem temperatury ciała do 4 st.c. Niedźwiedź brunatny żyje średnio do 35 lat

 

Polowania: W polowaniach na większe zdobycze wykorzystują swoją masę oraz długie, ostre pazury u łap przednich.

 

Odżywianie: Nasiona, grzyby, owoce, ślimaki i dżdżownice, jaja ptaków, ale także ssaki.

 

Rozmnażanie: W okresie godów niedźwiedzie parują się i jest to jedyny okres , kiedy porzucają samotny tryb życia. Ciąża trwa 6-9 miesięcy. W gawrze przychodzą na świat dwa młode osobniki.

 

Rozwój: Młode niedźwiadki pozostają pod opieką matki przez półtora roku. Po 2-3 latach odchodzą od matki w poszukiwaniu własnego obszaru terytorium.

 

Zagrożenia ze strony zwierzęcia: Niedźwiedź brunatny bywa czasem niebezpieczny dla człowieka. Zdarzają się ataki na ludzi głównie w przypadkach rozdrażnienia niedźwiedzia lub zachęcania karmieniem. Głodne niedźwiedzie mogą atakować także bydło hodowlane. Szczególnie niebezpiecznym niedźwiedziem dla człowieka jest gatunek niedźwiedzia siwego zwanego grizzly, zamieszkującego tereny Ameryki Północnej.

 

Ochrona: Niedźwiedź brunatny jest zagrożony wyginięciem, zwłaszcza na obszarach południowej i południowo-zachodniej Azji, Tybetu i Kaszmiru.

 

Systematyka

 

Domena          eukarioty

Królestwo        zwierzęta

Typ                    strunowce

Podtyp              kręgowce

Gromada         ssaki

Podgromada   ssaki żyworodne

Szczep              łożyskowce

Rząd                 drapieżne

Rodzina            niedźwiedziowate

Rodzaj              Ursus

Gatunek            niedźwiedź brunatny


Reklama

Specjalizuje się w pomocy prawnej w obszarze międzynarodowy, skorzystaj z oferty na stronie http://drexler.pl/.

Na tej stronie znajdziesz tanie biuro rachunkowe lublin.